Meni Zapri

Navodila po puljenju zob

Navodila po puljenju zoba:

  • Tampon, s katerim ste tiščali na rano izpljunite po 5-ih največ po 10-ih minutah. (Morda ste dobili tudi drugačna navodila, če npr. prejemate zdravila proti strjevanju krvi.)
  • Vsaj dve uri ne jejte in ne pijte ničesar. Kasneje pijte tako, da samo steče čez ali mimo rane; rane v nobenem primeru ne izpirajte, ne ližite, ne sesajte – pustite jo popolnoma na miru.
  • Počitek: po puljenju se je potrebno v prvih dneh izogibati naporom kot so tek, kolesarjenje …  Na celjenje slabo vpliva tako premrzel kot tudi pretopel zrak, zato je tudi sprehod prvi dan praviloma odsvetovan.
  • Zobe si umijte. Pazite, da se rane ne boste dotikali – ščetkanje ne sme boleti. Zobno pasto v začetnem obdobju celjenja rane odsvetujemo saj ust ne smete izpirati, celjenju rane pa zobna pasta ne koristi.
  • Kadilci se morajo odpovedati kajenju vsaj 2 dni (ali pa sprejeti tveganje, da bo celjenje rane boleče in dolgotrajno!).

V kolikor se v rani pojavi kljuvajoča bolečina, ki se po nekaj dnevih še stopnjuje, boste morali ponovno obiskati zobozdravnika.

Izkušnje kažejo, da tisti, ki so se po puljenju dosledno držali vseh zgoraj navedenih navodil, niso imeli resnejših bolečin, ki bi zahtevale uporabo protibolečinskih zdravil.