Meni Zapri

Čiščenje zobnega kamna

Odstranjevanje zobnega kamna predstavlja osnovni poseg za preprečevanje razvoja parodontalne bolezni. Prav tako je čiščenje zobnega kamna neobhodno potrebno pri začetku zdravljenja že razvite parodontalne bolezni.

Zobni kamen se najpogosteje nabere na spodnjih sekalcih in na zgornjih kočnikih, to je na mestih, ki so najbližje izvodilom velikih žlez slinavk. Pojavlja se tudi na vseh drugih zobeh in sicer najpogosteje tik ob robu dlesni (v gingivalnem sulkusu). Tam se zdi učinek zobnega kamna še posebej škodljiv.

Kar lahko sami storite za preprečevanje nalaganja zobnega kamna, je natančno umivanje zob. Načeloma zobni kamen nastane z mineralizacijo mehkih zobnih oblog, pa vendar se kamen – v manjši meri, a vendarle – pojavlja tudi pri ljudeh, ki si zelo skrbno umivajo zobe.

Zobni kamen je potrebno odstraniti, saj je dlesen ob njem vedno vneta. Še več: bakterije, ki jim porozni zobni kamen nudi dobro zavetje, vstopajo v dlesen in lahko izzovejo vnetje tudi v pozobnici in kosti, ki držita zob v ustih. Odmikanje kosti in drugih obzobnih tkiv pa je bistvo parodontalne bolezni, ki skupaj s kariesom predstavljata najpomembnejša razloga za izgube zob.

Postopek odstranjevanja je pri večini ljudi praktično nemoteč. V nekaterih primerih pa so zobje zaradi različnih razlogov bolj občutljivi, takrat pa težave seveda lahko lajšamo z anastezijo in tako čiščenje kamna ni nič stresno.