Meni Zapri

Oralna kirurgija

V zobni ambulanti izvajamo osnovne oralno kirurške posege.

Kadar je zob preveč poškodovan in ga ni več mogoče oskrbeti, da bi vam služil brez bolečin, se odločimo za puljenje zoba. Pred tem je poskrbljeno za učinkovito anastezijo, kar pomeni, da poseg poteka brez bolečin.

Kadar se oceni, da puljenja ni mogoče dokončati v naši ambulanti, (npr. globoko ležeči modrostni zobje, …), vas bomo napotili k specialistu, ki je za tak poseg opremljen in usposobljen.

Po posegu se je potrebno dosledno držati navodil, da se rana čimprej in brez izrazitih bolečin pozdravi.

Navodila po puljenju zoba:

  • Tampon, s katerim ste tiščali na rano izpljunite po 5-ih, največ 10-ih minutah. (Morda ste dobili tudi drugačna navodila, če npr. prejemate zdravila proti strjevanju krvi.)
  • Vsaj dve uri ne jejte in ne pijte ničesar. Kasneje pijte tako, da samo steče čez ali mimo rane; rane v nobenem primeru ne izpirajte, ne ližite, ne sesajte – pustite jo popolnoma na miru.
  • Počitek: po puljenju se je potrebno v prvih dneh izogibati naporom kot so tek, kolesarjenje… Na celjenje slabo vpliva tako premrzel kot tudi pretopel zrak, zato je tudi sprehod prvi dan praviloma odsvetovan.
  • Zobe si umijte. Pazite, da se rane ne boste dotikali – ščetkanje ne sme boleti. Zobno pasto začetnem obdobju celjenja rane odsvetujemo, saj ust ne smete izpirati, celjenju rane pa zobna pasta ne koristi.
  • Kadilci se morajo odpovedati kajenju vsaj 2 dni (ali pa sprejeti tveganje, da bo celjenje rane boleče in dolgotrajno!)

V kolikor se v rani pojavi kljuvajoča bolečina, ki se po nekaj dnevih še stopnjuje, boste morali ponovno obiskati zobozdravnika.

Izkušnje kažejo, da tisti, ki se po puljenju dosledno držijo vseh zgoraj navedenih navodil, nimajo resnejših bolečin, ki bi zahtevale uporabo protibolečinskih zdravil.