Meni Zapri

Zamenjava amalgamskih zalivk

Amalgam danes v strokovnih krogih velja za zastarel material. Iz kemijskega vidika gre za zlitino živega srebra (Hg) in ostalih kovin (srebro, kositer, baker in cink). Živo srebro je težka kovina in ne koristi nobenemu procesu v organizmu, so pa poznani škodljivi učinki ob dolgotrajni povišani izpostavljenosti živemu srebru predvsem na živčevje. Amalgam iz plombic je zagotovo eden od izvorov živega srebra. Vendar so obremenitve z njim relativno majhne in zato so si tudi rezultati raziskav o njegovih škodljivih učinkih med seboj neke mere nasprotujoči.

Do največjih obremenitev z živim srebrom prihaja pri izdelavi in odstranjevanju amalgamske plombice. Zato obstaja protokol t.i. higiene dela z amalgamom:

  • Zagotoviti je potrebno čimboljše odsesovanje amalgamskih opilkov in par živega srebra, ki se sproščajo ob izvrtavanju. V ta namen se lahko uporablja posebne mehke nastavke.
  • Opilke, ki so se vseeno znašli v ustih, je potrebno temeljito izprati in usta izplakniti.
  • Zračenje prostorov predstavlja pomemben način zmanjševanja obremenitve z živim srebrom.
  • Po končanem delu je možen tudi kurativen pristop – uporaba tablet, ki nase vežejo težke kovine, da tudi na ta način zmanjšamo obremenitev s težkimi kovinami.

Pri nosečnicah običajno preložimo zamenjavo amalgamskih zalivk na čas po porodu.

Živo srebro iz amalgama ne koristi nobenemu biokemičnemu procesu v organizmu, predpisi EU predvidevajo postopno ukinitev amalgama, v Skandinavskih državah pa je že prepovedan.