Meni Zapri

Ustna higiena

Ustna higiena je daleč najpomembnejša stvar, ki jo lahko posameznik naredi za svoje zobe.

Na zobeh se vedno pojavi mehka zobna obloga (plak), ki jo moramo sami vsakodnevno odstranjevat s ščetkanjem zob. Bistvena sestavina mehkih oblog so bakterije, ki so se prilepile na zobe in se tam razmnožujejo. To dejstvo je ključno za pravilen pristop in razumevanje ustne higiene.

Precej pogosto je prepričanje, (ki pa je zmotno), da gre pri umivanju zob predvsem za odstranjevanje ostankov hrane. Bakterije v biofilmu, ki pokrije zobe (plak) seveda pridobivajo hranila in energijo tudi iz hrane, ki je bila v naših ustih, vendar to ni edini vir energije za bakterije. Četudi nič ne pojemo, lahko z jezikom začutimo, da zobje sčasoma postanejo “kosmati,” hrapavi, kar pomeni, da se je na njih nabral plak. Najbrž pa ste že tudi sami opazili, da če pojeste ali popijete nekaj sladkega, da se to zgodi bistveno prej. Sladka hrana (visoko kariogena hrana) je bakterijam bistveno lažje in hitreje dostopna kot pa bolj škrobna, proteinska (nizko kariogena) hrana.

 

Bistvo umivanja zob je v odstranjevanju mehke zobne obloge.  Ker je v tej oblogi do milijardo bakterij na kubični mm (skoraj samo bakterije), je tudi logično sklepati, da so te bakterije krive za večino tegob z zobmi.

Priporočila za ustno higieno:

  • Zobe ščetkamo dvakrat na dan. Umivamo jih toliko časa, da so gladki, če jih potipamo z jezikom. Običajno je to 3 minute.
  • Posebno pozornost je potrebno namenjati ščetkanju zadnjih zob, še posebej ploskev, ki so obrnjene k jeziku.
  • Za čiščenje medzobnih prostorov je nujna uporaba zobne nitke ali medzobne ščetke. Nobena običajna zobna ščetka tja ne seže.
  • Uporaba ustnih vodic in ostalih kemičnih pripravkov za kontrolo ustne higiene je priporočljiva samo za omejen čas, kadar ni možno (ali pa je omejeno) ščetkanje zob.  Dolgotrajna uporaba tovrstnih pripravkov povzroča zvišan krvni tlak, zabarvanje zob, motnje okušanja.

Najboljša garancija za zdravje vaših zob je kvalitetna in redna ustna higiena. Ne odlašajte, povprašajte nas za nasvet. Opozorili Vas bomo na pomankljivosti in Vam svetovali, kako do vrhunske ustne higiene.